Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Μοντερνισμός Στις Άλπεις


Το Chalet Béranger δεν είναι το συνηθισμένο σαλέ που περιμένεις να δεις στα βουνά των Άλπεων. Δηλαδή εξωτερικά είναι, μόλις όμως περάσεις το κατώφλι παθαίνεις ένα πατατράκ! Μια κατασκευή εμπνευσμένη από τα βουνά και τα λαγκάδια συνολικής επιφάνειας 530 τετραγωνικών μέτρων που απλώνεται σε τρία επίπεδα βρίσκεται στο St. Martin de Belleville στις Γαλλικές Άλπεις και σχεδιάστηκε από τον Noé Duchaufour LawranceΟι κοινόχρηστοι βρίσκονται στον τελευταίο όροφο κι είναι απομονωμένοι από τα υπνοδωμάτια. Ταυτόχρονα ένα άλλο κτίριο 100 τετραγωνικών, τύπου αχυρώνας λειτουργεί σαν ξενώνας. Να τους επισκεφθούμε, τι λέτε? :)


Ο δεύτερος όροφος φιλοξενεί το κυρίως καθιστικό με μια ευρύχωρη κουζίνα, πέντε κρεββατοκάμαρες με τα μπάνια τους, μια δωματιάρα με Jacuzzi και δωμάτιο για τούμπες και χαβαλέ, playroom - mediaroom whatever! H αχυρώνα - που θα μας φιλοξενήσει είπαμε - περιλαμβάνει δύο κρεββατοκάμαρες, δύο καθιστικά και δυό μπάνια. Μια χαρά το βρίσκω, ετοιμάζω βαλίτσες, οικογένεια κι έρχομαι!

Ο χώρος εσωτερικά είναι, πως λέμε ρουστίκ? Καμμιά σχέση! Ο μινιμαλισμός στα ντουζένια του με πολλά  industrial στοιχεία. Αν περιμένατε ξύλινα δάπεδα ξεχάστε το, μη πάτε χωρίς τα χουχουλιάρικα παντοφλάκια σας διότι θα πατάτε μπετό γυαλισμένο και θα μου πουντιάστε! Γενικώς το μπετόν είναι must εκεί μέσα και κάνει κολλητή παρέα με το ατσάλι. Το ξύλο το κρατάνε για υποστηλώματα. Συγνώμη, το τζάκι το προσέξατε? Πρόκειται για έργο τέχνης, μια κρεμαστή μεταλλική κατασκευή επενδυμένη με επίχρισμα σκυροδέματος. Ένα θαύμα, θα το χαζεύω με τις ώρες, όταν τους κουβαληθώ ακάλεστη είπαμε. Είναι κι ανοιχτό γύρω γύρω, δεν θα τσακωνόμαστε ποιός θα πρωτοζεσταθεί, χωράμε όλοι Τα έπιπλα είναι διαλεχτά design κομμάτια που δείχνουν θαυμάσια σε αυτή την απεραντοσύνη.




Να και η δωματιάρα με το Jacuzzi που λέγαμε, στον πρώτο όροφο. Ντάξει έχω πέσει στα πατώματα! Υπέροχες γκρι αποχρώσεις, αίσθηση φύσης και δε συμμαζεύεται.  Άμα έχεις λεφτά παιδί μου κάνεις θαύματα! 



Το σπίτι γενικώς σε στέλνει αδιάβαστο, κρεββάτια που ίπτανται, νιπτήρες από μπετόν κι εκπληκτικά έπιπλα, το 'παμε αυτό! 




Η διακόσμηση εμπνέεται από το φυσικό περιβάλλον που περιτριγυρίζει το σαλέ και παίρνει σάρκα εσωτερικά μέσα από τις γλυπτικές μορφές επίπλων και του τζακιού που ορθώνονται σαν βουνά  και άλλα στοιχεία της φύσης.  Οργανικές μορφές που προσομοιάζουν το έξω με το μέσα. 


Το τραπέζι της τραπεζαρίας είναι μέταλλο επενδυμένο με σκυρόδεμα και από πάνω μια στρώση fiberglass και corian.  Εντυπωσιαστήκατε ή να πω και άλλα? Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο κι εντυπωσιακό  χώρο. Μου αρέσει ιδιαίτερα αυτή η προσομοίωση των υλικών και των μορφών με τη φύση, αν μη τι άλλο δημιουργεί ενδιαφέρον!



Photo : Vincent Leroux

spotted in yatzer



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...