Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

Styling στη Βιβλιοθήκη

effortless-styleΣας τυχαίνει να προσπαθείτε να τακτοποιήσετε τη βιβλιοθήκη σας και να μη καταφέρνετε να τη διακοσμήσετε αξιοπρεπώς? Να ασχολείστε για ώρες και παρόλα αυτά το αποτέλεσμα να είναι απογοητευτικό? Είτε άδεια ράφια, είτε παραγεμισμένα με πράγματα που με τίποτα να μη ταιριάζουν μεταξύ τους?


decor8blog

 Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κάνεις styling σε μια βιβλιοθήκη, ας δούμε όμως μερικά βασικά βήματα.


apartment therapy


  Καταρχάς μαζέψτε τα όλα, αδειάστε τα ράφια και ξεκινήστε από την αρχή. 


lonny

 
Αν η βιβλιοθήκη έχει άσχημη πλάτη ή βλέπει τοίχο, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τη βάψετε σε κάποιο έντονο χρώμα ή να περάσετε κάποια ταπετσαρία. Θα δώσει πολύ ωραίο αποτέλεσμα.


lonny

ciaonewportbeach

 lonny

Για εξοικονόμηση χρημάτων μπορείτε να φτιάξετε ένα ωραίο στένσιλ στην πλάτη.

 turquoise-la

Ξεσκαρτάρετε το υλικό σας. Κάντε πέτρα την καρδιά σας και παραδεχτείτε ότι κάποια βιβλία (κατά προτίμηση τα πιο άσχημα) δεν πρόκειται να τα διαβάσετε ποτέ. Κάντε τους την χάρη λοιπόν και δωρίστε τα. Στα υπόλοιπα τσεκάρετε αν βγαίνει το χάρτινο εξώφυλλο (στα σκληρά), ενίοτε το εσωτερικό είναι αξιοποιήσιμο.

  lonny

Ξεχωρίστε τα βιβλία και τα διακοσμητικά κατά μεγέθη, αντικείμενο και χρώμα.

 ciaonewportbeach

Αρχίζουμε να τοποθετούμε βιβλία στα ράφια. Κάποιες ομάδες θα μπουν καθέτως κι άλλες οριζοντίως.  Η ποικιλία συστήνεται θερμά για να μην έχουμε πληκτικό αποτέλεσμα. Υπόψιν ότι τα ψηλά βιβλία συνήθως δείχνουν καλύτερα οριζοντίως (λειτουργούν και ως βιβλιοστάτες). 

 habitually chic

Προσωπικά προτιμώ οι ομάδες βιβλίων να είναι κατά δύναμη θεματικές. Αρχικά το τοποθετώ έτσι και στη συνέχεια αν προκύψει πρόβλημα αισθητικό  μπορεί να κάνω κάποιους συμβιβασμούς και να προβώ σε μετακινήσεις.

ciaonewportbeach

Αν τα βιβλία σας είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους και σε χρώματα που βγάζουν μάτι, μια ιδέα (ολίγον μαζοχιστική) είναι να τα ντύσετε με χαρτί της επιλογής σας. Θα κουραστείτε αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Έτσι βιβλία "ότι του φανεί του λωλοστεφανή" θα ομογενοποιηθούν και θα δημιουργήσουν όμορφες συνθέσεις!pottery-barn-white-craft-paper1
Pottery Barn

Aν βαριέστε ή δεν το 'χετε το κοπτοραπτικό, μια πρόταση είναι να γυρίσετε τα βιβλία από την πλευρά των σελίδων. Έτσι όμως δεν θα ξέρετε ποιο βιβλίο είναι ποιο, οπότε αυτή η λύση συστήνεται μόνο σε όσους δεν τρέφουν και τα καλύτερα αισθήματα για τη λογοτεχνία.

joannagoddardΤοποθετώντας τα βιβλία φροντίστε να αφήσετε λίγο χώρο και για  διακοσμητικά αντικείμενα. Οι βιβλιοθήκες δεν είναι μόνο για βιβλία, χρειάζονται και αντικείμενα, πράγματα που μας ενδιαφέρουν, αγαπάμε και συλλέγουμε για χρόνια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έργα τέχνης (μικρά γλυπτά και καμβάδες), κεραμικά, κεριά και κηροπήγια, συλλογές διάφορες, βάζα και κορνίζες. Οι τελευταίες θέλουν προσοχή, πρέπει να δένουν μεταξύ τους και να χρησιμοποιούνται με φειδώ, αλλιώς ενδέχεται να χαλάσει το τελικό αποτέλεσμα.


 sasinteriors


Ξεκινάμε τοποθετώντας τα μεγαλύτερα διακοσμητικά και τα σκορπάμε στα ράφια με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει ισορροπία μεγεθών και όγκων. Στη συνέχεια τοποθετούμε τα μεσαία και στο τέλος τα μικρά. Εδώ θέλει πολλή προσοχή, γιατί τα μικροαντικείμενα τείνουν να δημιουργούν ακαταστασία, δεν "γράφουν" όπως θα θέλαμε και ελλοχεύει ο κίνδυνος να γεμίσουμε σαβούρα.
via Emily Henderson


Κάνουμε δοκιμές λοιπόν και όταν δεν είμαστε σίγουροι για κάποια μικροαντικείμενα, τα αφαιρούμε δοκιμάζοντας κάποια μεγαλύτερα στη θέση τους και βλέπουμε τι μας αρέσει καλύτερα.


   ciaonewportbeach


Φροντίζουμε να εκμεταλεύομαστε όλο το βάθος του ραφιού γιατί έτσι δίνεται προοπτική και συνεπώς πιο ενδιαφέρον οπτικό αποτέλεσμα. Μπορούμε δηλαδή να τοποθετήσουμε κάποια κορνίζα, φωτογραφία ή καμβά στο βάθος και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα πιο μπροστά.Made by Girl via Adore Home Mag

 house and home


Οι κορνίζες και οι πίνακες είναι μια ωραία λύση για να κρύψουμε κάποια βιβλία ακαλαίσθητα.


  lonny

 nicety.livejournal


Εάν η βιβλιοθήκη σας είναι από γυψοσανίδα ή έχει φαρδιά πλαινά χωρίσματα μπορείτε να καρφώσετε μικρούς πίνακες πάνω τους.  ciaonewportbeach

sasinteriors


Τα οριζοντίως τοποθετημένα βιβλία μετατρέπονται σε ωραιότατα εκθετήρια για διακοσμητικά αντικείμενα. Ότι τοποθετήσετε εκεί πάνω θα προβληθεί πολύ καλύτερα.


ciaonewportbeach


Εδώ θα επισημάνω τη σημασία του χρώματος και του υλικού των διακοσμητικών. Υπάρχουν δύο τρόποι styling. Είτε επιλέγουμε να γκρουπάρουμε τα όμοια είτε να τα σκορπίσουμε ισορροπημένα σε όλη τη βιβλιοθήκη. Συνήθως προτιμώ το γκρουπάρισμα, να κάνω δηλαδή συνθέσεις από όμοια διακοσμητικά. Όμοια σε σχέδιο, υλικό ή χρώμα. Μερικά αντικείμενα έχουν πιο έντονη παρουσία ως ομάδα παρά όταν τα τρώει η μοναξιά. Αν όμως είναι πολλά και χάνονται εξετάστε το ενδεχόμενο να προβληθούν κατά ομάδες.


lonny


Υπόψιν ότι οι ομάδες αντικειμένων δείχνουν καλύτερα όταν είναι σε μονό (περιττό) αριθμό, δηλαδή 3 ή 5. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε κάθε ράφι θα έχετε από 3 διακοσμητικά μαζί, παίξτε λίγο.ciaonewportbeachΈνα άλλο σημαντικό σημείο είναι η αντίθεση. Αν έχετε λευκή βιβλιοθήκη και πολλά ανοιχτόχρωμα διακοσμητικά να ξέρετε ότι θα χαθούν. Ίσως πρέπει να σκεφθείτε  να βάψετε την πλάτη της βιβλιοθήκης ή να κολλήσετε ταπετσαρία. 


  

via Young House Love

Για τα ασχημούλικα πράγματα και τα λογής ψιλολόγια μια ωραιότατη λύση είναι τα κουτιά. Ψάθινα, δερμάτινα, μεταλλικά ή χάρτινα, επιστρατεύστε τα για να διακοσμήσετε τα ράφια και να απαλλαχθείτε από φλύαρα μικροπράγματα.


pottery-barn-bookcase
 Pottery Barn


 Αν έχετε κάποια περιοδικά ή άσχημα λεπτά βιβλία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα κουτιά για να τα τοποθετήσετε χωρίς να φαίνονται. 


 apartment therapy


Κάθε τόσο κάντε μερικά βήματα πίσω και τσεκάρετε το αποτέλεσμα. Πώς στέκονται τα αντικείμενα, αν κάπου πέφτει περισσότερο βάρος ή χρώμα και κάντε συνέχεια διορθώσεις μέχρι να είστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα. Αν δείτε κάποιο χρώμα να βγάζει μάτι σε ένα σημείο της βιβλιοθήκης, αφαιρέστε το ή δοκιμάστε να βάλετε κάτι αντίστοιχο σε άλλα σημεία για να επέλθει ισορροπία.M. Design Interiors


Κάντε και διαλείμματα για να αδειάζει το κεφάλι σας και να έχετε πιο φρέσκια ματιά. Διασκεδάστε το! Στόχος είναι ένα αποτέλεσμα που δεν θα δείχνει στημένο και κλισέ. Να φαίνεται σαν να το πετύχατε χωρίς κόπο.via


Πιστεύω ότι το styling της βιβλιοθήκης πρέπει να περιλαμβάνει αντικείμενα και βιβλία που να δείχνουν την προσωπικότητα μας, τα ενδιαφέροντα που έχουμε, τις συλλογές μας, πράγματα που μας αρέσουν και αγαπάμε. 
 

 ciaonewportbeach


Έτσι λοιπόν μη χώνετε μέσα ό,τι σας περισσεύει ή σας χάρισαν. Γι αυτό έχουμε τα υπόγεια. Βάλτε πράγματα που αγαπάτε, που κρύβουν ωραίες αναμνήσεις και στην τελική αν δεν χωράνε κρύψτε κάποια και τα εναλλάσετε. 
                                                                                                                                                                                    2 σχόλια:

 1. Τελειο post Βερονικα,αλλα εχω τυπου expedit βιβλιοθηκη που πιανει ολο τον τοιχο κ ενω ηθελα ανοιχτη πλατη,ωραια η ιδεα με τα καδρακια κρεμασμενα,ο μαραγκος την εκανε με πλατη.Εχω κ κατι βιβλια του καλου μου,σαν αλερκιν σε μεγεθος,και δεν ξερω τι να κανω.
  Σε μερικα ραφακια εβαλα ψαθινα κουτια,αλλα κ παλι εχω πολλα ραφια...Οι ιδεες σου κ οι φωτο ειναι τελειες,αλλα εδω που τα κουτια ειναι μικρα,τι να κανω?
  Γενικα εχω ενα θεμα με την διακοσμηση των βιβλιοθηκων.Και του γραφειου παλι μου φαινεται καπως.Μηπως να εβαζα τα βιβλια σε παλιες βαλιτσες κ να τις τοποθετουσα στα ραφια?Του γραφειου δε,αν κ κλασσικη ως προς τα χωρισματα της,με εχει προβληματισει τοσο,ωστε σκεφτομαι να την αλλαξω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ελένη τα μικρά βιβλία μπορούν να βολευτούν σε καλάθια, κουτιά ή βαλιτσούλες. Απλά θέλει το κατάλληλο σχέδιο (χρώμα, διαστάσεις)

   Διαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...