Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011

Γλυπτική : Heather JanschH Heather Jansch είναι μια γυναίκα που είχε δύο πάθη στη ζωή της, το σχέδιο και τα άλογα. Ο ήρωας της ήταν ο Leonardo da Vinci και ονειρευόταν να γίνει διεθνής equestrian artist και να ζει στο δάσος φροντίζοντας τα άλογα της. Μισούσε τα όρια που θέτει η σχολική εκπαίδευση και ως μαθήτρια ενδιαφερόταν μόνο για τα μαθήματα τέχνης. Παρόλα αυτά κατάφερε να μπεί στο Walthamstow College για να σπουδάσει visual art. Αν και αρχικά ενθουσιάστηκε με τη σπουδαστική ύλη  στην συνέχεια απογοητεύτηκε κι της ζητήθηκε να εγκαταλείψει τα μαθήματα ένα χρόνο αργότερα, καθώς οι καθηγητές της θεώρησαν οτι δεν είχε τα κατάλληλα προσόντα για να γίνει ζωγράφος.   


Η αυτοπεποίθησή της κλονίστηκε. Δεν ενδιαφερόταν παρά μόνο για την εξοχή, τη ζωγραφική και την κατασκευή πραγμάτων με ότι υλικό μπορούσε να βρει γύρω της. 


Έκτοτε ακολούθησε το δρόμο της, με αποφασιστικότητα, λίγη τύχη και τη βοήθεια του κόσμου. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει κατά παραγγελία θέματα με άλογα. Κάπου στην πορεία αισθάνθηκε την έλλειψη δικού της στυλ και εκπαιδευτικής καθοδήγησης.


Τότε απευθύνθηκε στον Arthur Giadelli, ένα καλλιτέχνη διεθνώς αναγνωρισμένο κι εξαιρετικό καθηγητή που της έδωσε κατευθύνσεις για να πετύχει το όραμα της. Της σύστησε να μη σταματήσει ποτέ να ζωγραφίζει άλογα αλλά να βρει ένα τρόπο να τα κάνει δικά της. 


Κι ενώ ξεκίνησε να δουλεύει ξανά και να πειραματίζεται ήρθε η παλίρροια κι παρέσυρε σωρούς από ξύλα. Η έμπνευση την χτύπησε σαν κεραυνός και ήταν πλέον έτοιμη να εκθέσει τη δουλειά της, άλογα φτιαγμένα από ξύλα. 


Εκτός από τα άλογα που λατρεύει έχει φτιάξει και γλυπτά άλλων ζώων.


Κάποια από τα ξύλινα γλυπτά έγιναν καλούπια για να βγουν σε μπρούντζο, όπως μας περιγράφει εδώ.Είναι εξαιρετική η δουλειά της, έμεινα με ανοιχτό στόμα θαυμάζοντας τα γλυπτά της (ένα εκ των οποίων πωλήθηκε στην Ελλάδα - ποιός να είναι ο τυχερός αγοραστής?). Αξίζει τον κόπο να ρίξετε μια ματιά στο site της.
images via Heather Jansch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...