Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011

Έκθεση Με Κούκλες Από Τις Κρατούμενες Γυναικείων Φυλακών
Ένας πολύ καλός τρόπος να αξιοποιήσετε το Σαββατοκύριακο σας!

Οι κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Θήβας δημιουργούν κούκλες και τις παρουσιάζουν σε έκθεση με τίτλο «Το επισκεπτήριο…». Οι εκατοντάδες κούκλες που θα εκτεθούν δημιούργηθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Λόγος και Ύφασμα» της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Άρσις». Το πρόγραμμα «Λόγος και Ύφασμα» άρχισε να λειτουργεί το 2001 στον Κορυδαλλό και συνεχίζεται κάθε Τρίτη απόγευμα στις φυλακές του Ελαιώνα Θηβών. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν περίπου 20 κρατούμενες γυναίκες ηλικίας από 16 έως 84 ετών, οι οποίες μαθαίνουν να φτιάχνουν κούκλες και παράλληλα συζητούν για τους καθημερινούς τους προβληματισμούς. Στις κούκλες αποτυπώνουν όσα τις απασχολούν, η χαρά που τους λείπει, η νοσταλγία για όσα άφησαν πίσω, η θλίψη τους αλλά και η μαγεία των αγαπημένων τους παραμυθιών, σύμφωνα με την εκπαιδεύτρια του εργαστηρίου Εύα Χειλαδάκη.
Δυστυχώς όμως από τότε που μεταφέρθηκαν οι φυλακές Κορυδαλλού στον Ελαιώνα της Θήβας, η πρόσβαση είναι δύσκολη και οι επισκέπτες λιγοστοί. Οι κρατούμενες στέλνουν τις κούκλες που έχουν φτιάξει στην Αθήνα, όπου η πρόσβαση είναι εύκολη και ελπίζουν οι επισκέπτες να είναι περισσότεροι. Οι κρατούμενες δεν έχουν πολλές επισκέψεις πλέον, γι’ αυτό και η συγκεκριμένη έκθεση σημαίνει πολλά γι’ αυτές. Είναι ένας τρόπος να κρατήσουν επαφή με τον έξω κόσμο, να μη νιώθουν απομονωμένες. Το επισκεπτήριο στις φυλακές Θήβας είναι ένα πρόβλημα και έτσι πήρε το συγκεκριμένο τίτλο η έκθεση, όπως εξηγεί η κ. Χειλαδάκη. Πρόσφατα οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα «Λόγος και Ύφασμα» της «Άρσις» κατασκεύασαν, επίσης, χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα οποία η Εύα Χειλαδάκη έστειλε προς πώληση σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Ζυρίχης, όπου έγιναν ανάρπαστα. Την εκπαιδεύτρια πλαισιώνει εθελοντική ομάδα από φοιτητές Νομικής και Ψυχολογίας, που συμμετέχουν τόσο στο δημιουργικό κομμάτι (κόψιμο υφασμάτων και προετοιμασία των υλικών), όσο και στην επικοινωνία με τα μέλη της ομάδας, την υποστήριξη και την εμψύχωσή τους.

Η έκθεση διοργανώνεται για 8η συνεχή χρονιά. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα κατατεθούν στο λογιστήριο των φυλακών, ξεχωριστά για την κάθε κρατούμενη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, στις 20:00 το βράδυ, στο Εργαστήρι Μαιρηβή, Δεληγιώργη 33 Μεταξουργείο. Διάρκεις έκθεσης από τις 16 έως τις 19 Δεκεμβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Αξίζει να πάει όποιος μπορεί!

                                                       πηγή tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...