Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικο Δέντρο : Οδηγίες προς Ναυτιλομένους



Είδαμε πολλές ιδέες και προτάσεις για να διακοσμήσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας αλλά επειδή κάποιοι από σας το ζητήσατε ας μιλήσουμε και για τον τρόπο διακόσμησης, τη διαδικασία που ακολουθούμε για να το στολίσουμε.
Pom tree topper



Καταρχάς αποφασίζουμε τι είδος δέντρο θέλουμε, αληθινό ή ψεύτικο. Αν προτιμούμε ψεύτικο επιλέγουμε το χρώμα και το σχέδιο, πράσινο, πράσινο χιονισμένο, λευκό, ροζ ή κάποιο άλλο εκκεντρικό ίσως χρώμα που κυκλοφορεί στην αγορά. Τα πιο ποιοτικά δέντρα είναι και τα ακριβότερα γι αυτό θα σας συστήσω να αγοράσετε δέντρο μετά το τέλος των εορτών, για την επόμενη χρονιά δηλαδή, να το πληρώσετε μισοτιμής. Αξίζει τον κόπο για να γλυτώσετε πολλά χρήματα!
Wow, I might have to get a white Christmas tree!


Κρεμάμε τα λαμπάκια πάνω στο δέντρο μας. Επιλέγουμε λαμπάκια με καλώδια στο χρώμα του δέντρου για να χάνονται. Ξεκινάμε από τη βάση του δέντρου και ανεβαίνουμε. Τα καινούρια λαμπάκια είναι LED και δεν παράγουν θερμότητα, είναι πιο ακριβά αλλά και ασφαλέστερα. Κυκλοφορούν είτε με λευκό φως είτε πολύχρωμα και αυτή θα είναι μια απόφαση που θα πάρετε έχοντας σκεφθεί τι ύφος θα έχει το δέντρο σας. Προσωπικά προτιμώ τα λευκά ή off white φωτάκια μικρού μεγέθους. Αποφεύγουμε φωτάκια που παίζουν μουσική, ή έστω επιλέγουμε κάτι που θα παίζει με διακόπτη για να μη μας παίρνει τα αυτιά όλη μέρα. Μη τα τσιγκουνευτείτε αν θέλετε ένα λαμπερό κι εντυπωσιακό δέντρο, υπολογίστε περίπου 130 λαμπάκια για κάθε 50 εκατοστά ύψους δέντρου για ένα καλοφωτισμένο αποτέλεσμα.

unskinnyboppy.blogspot.com

Δεν ξεχνάμε να δοκιμάσουμε αν δουλεύουν όλα τα φωτάκια πριν τα βάλουμε πάνω στο δέντρο, για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στο τέλος και τραβάμε τις κοτσίδες μας! Ξεκινάμε από το πίσω μέρος του δέντρου όπου θέλουμε να κρύψουμε καλώδια και πρίζες και τυλίγουμε τα φωτάκια όσο πιο κοντά στον κορμό μπορούμε για να τα κρύψουμε.  
nicety.livejournal

Προσθέτουμε κορδέλες και γιρλάντες αν θέλουμε. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, ξεκινάμε από την κορυφή και προχωράμε προς τα κάτω με μπόλικη κορδέλα ή γιρλάντα που θα αγκαλιάζει το δέντρο τρυφερά και χαλαρά δημιουργώντας κύμματα. όχι τσιγγουνιές κι εδώ. Ανάλογα με το στυλ που θα επιλέξετε, χρησιμοποιήστε ποικιλία από κορδέλες και γιρλάντες, από πιο απλές μέχρι τις πιο εντυπωσιακές. Λεπτές, φαρδιές, γυαλιστερές, χρυσοποίκιλτες δαντέλες, πολύχρωμα pom pom, κορδέλες μονόχρωμες ή εμπριμέ, ακόμα και γιρλάντες από pop corn. Μπορείτε να τυλίξετε μαζί δύο ή τρία διαφορετικά σχέδια και να δημιουργήσετε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Υπάρχει ο κλασικός κυμματιστός τρόπος να βάλεις γιρλάντες.......

bhg

Αλλά και ο πιο μοντέρνος με τις κορδέλες να μπαίνουν και να βγαίνουν από το δέντρο σαν γλώσσες! Τελευταία χρησιμοποιούνται οι πολύ φαρδιές κορδέλες στα δέντρα που και να θες δεν περνούν απαρατήρητες. Χρειάζεται αρκετά πυκνή διακόσμηση για να σταθεί αισθητικά.

 trendytree

  Κρεμάμε τα στολίδια.  Τα στοιχεία που κάνουν εντυπωσιακό το styling ενός δέντρου είναι ο προσεγμένος χρωματικός συνδυασμός, τα μεγάλα εντυπωσιακά στολίδια και η διακόσμηση της κορυφής του δέντρου. Και τέλος η προσεγμένη βάση του δέντρου.

Love the tree topper!

Ξεκινώντας από την κορυφή βάζουμε ένα αστέρι, έναν άγγελο ή ένα αγιοβασιλιάτικο (ή μη!) καπέλο που βρίσκω πολύ γλυκούλικο! 

CUTE tree topper!!
savvy southern style
 Η τελευταία μόδα επιτάσσει αν επιλέξετε αστέρι ή άγγελο να βάλετε κάθετα περιμετρικά γύρω από την οροφή κλαδάκια με κρυσταλάκια (χωρίς φύλλα) που συνήθως αγοράζουμε για τα βάζα.

monkeysee

Eναλλακτικά χρησιμοποιούμε μακριά φτερά ή λαμπερά ραβδάκια με αστεράκια Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε μια εντυπωσιακή κορώνα γύρω από το αστέρι μας!


Preppy & Pink: MY CHRISTMAS TREES... BETTER LATE THAN NEVER, RIGHT?!?
preppyandpinknc
  
Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια εντυπωσιακή σύνθεση στην κορυφή του δέντρου αν θέλουμε να πρωτοτυπήσουμε!


bhg

IMG_4862 by mealisab, via Flickr

Glittered Tree Topper Craft
martha stewart
Προχωρώντας στα στολίδια,  καταρχάς επιλέγουμε τα πιο εντυπωσιακά κι αγαπημένα κομμάτια και τα τοποθετούμε στρατηγικά, στα σημεία που θα προβάλονται καλύτερα ξεκινώντας από πάνω.  Μετά επιλέγουμε τα μεγαλύτερα και τα μοιράζουμε όσο πιο δίκαια μπορούμε πάνω στο δέντρο. Ρόλο εδώ παίζει όχι μόνο το μέγεθος αλλά και το χρώμα και το υλικό κατασκευής. Ξεκινάμε πάλι από πάνω και κατεβαίνουμε διαγωνίως προς τα κάτω σε μια κίνηση ζιγκ ζάγκ.

nicety.livejournal

Στη συνέχεια τοποθετούμε τα μεσαία κομμάτια και στο τέλος τα μικρότερα. Όσο ανεβαίνουμε στην κορυφή προτιμάμε να μικραίνει το μέγεθος των παιχνιδιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βάλουμε και κάποιο μεγαλύτερο κομμάτι όταν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος και η σύνθεση ισορροπεί αισθητικά. Προσέξτε να μη κρεμάτε όλα τα παιχνίδια έξω έξω στις άκρες των κλαδιών, αλλά να τοποθετείτε και πιο μέσα, εσωτερικά στο δέντρο για να δημιουργείται η αίσθηση βάθους.  Τα μακρόστενα στολίδια τα βάζουμε σε σημεία που υπάρχει χώρος για να αναδειχθούν, δεν τα στριμώχνουμε σε στενά σημεία. Να αναπνέουν! Γενικά φροντίζουμε να "φωλιάζουν" τα στολίδια ωραία και να μην πετάγονται αμήχανα έξω από το δέντρο. Αν χρειαστεί λυγίζουμε τα κλαδιά του δέντρου όπως εξυπηρετεί. Επίσης για να υπάρχει ομοιογένεια και να δένει αισθητικά η "σύνθεση" θέλουμε κάποιες ομάδες στολιδιών να είναι  ίδιου χρώματος - υλικού -  ύφους.  

nicety.livejournal
 Μπορούμε να βάλουμε σε διάφορα σημεία (ψεύτικα) κλαδάκια με αρκουδοπούρναρα ή άλλα χριστουγεννιάτικα φυτά, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. Στο τέλος κρεμάμε τα ¨ειδικά" κομμάτια, τα ιδιαίτερα στολίδια που θα δώσουν προσωπικότητα στο δέντρο μας και θα το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα. Τα στολίδια αν δε διαθέτουν κορδέλες μπορούμε να τα κρεμάσουμε με συνδετήρες, είναι ο πιο απλός κι εύκολος τρόπος αρκεί να μην έχετε ζωηρά πιτσιρίκια σπίτι. Διαφορετικά δένουμε κορδέλες. 
bhg
 Όσο δουλεύουμε απομακρυνόμαστε κατά διαστήματα για να παρατηρούμε συνολικά το έργο μας, να δούμε αν ισορροπεί, αν υπάρχουν ενοχλητικά κενά ή αν χρειάζεται να μετακινηθεί κάτι. Διαλέξτε διάφορα σχήματα στολιδιών για να αποφύγετε την πλήξη της ομοιομορφίας. 
christmas.365greetings
  Και φυσικά δεν χάνουμε την ευκαιρία να στολίσουμε το χώρο κάτω από το δέντρο. Σκεπάζουμε τη βάση του δέντρου αρχικά. Αν είναι αληθινό το δέντρο και βρίσκεται μέσα σε κάποια γλάστρα ή κουβά στολίζουμε με κάποιο ύφασμα. Αν είναι ψεύτικο μπορούμε να καλύψουμε τη βάση του με μια "φούστα" . Συνήθως την προτιμώ μονόχρωμη για να μη δημιουργεί οπτική φλυαρία. Μπορούμε να βάλουμε περιμετρικά ματσάκια από υφασμάτινες ποινσέτιες (σε ένα χρώμα) και μετά να τοποθετήσουμε όμορφα στολισμένα πακέτα (διακοσμητικά) ή δώρα - φωτιστικά. Με πολλή προσοχή φτιάχνουμε τη σύνθεση προσθέτοντας κάποιον Αη Βασίλη, κάναν τάρανδο, σπιτάκια κλπ. Μη πήξει όμως και γίνει το αδιαχώρητο!  
nicety.livejournal

Μερικές πρωτότυπες ιδέες είναι η βροχή από κορδέλες. Αν σας αρέσει το αποτέλεσμα προσέξτε πως θα ισορροπήσετε την πολυχρωμία των κορδελών με τις μπάλες. Εδώ το έχουν χειριστεί έξυπνα γιατί υπάρχει χρωματική διαστρωμάτωση. Αν οι μπάλες ήταν πολύχρωμες και διάσπαρτες δεν θα έδειχνε καλό το αποτέλεσμα. 

The editors of Special Interest Publications, Midwest Living, Creative Collection, and BHG.com share their best holiday decorating ideas in the Festival of Trees and Lights.
bhg
 "Φούστες" με πολλά "μεσοφόρια"! 
bhg

  Και ιδιαίτερες επιλογές όπως έλκηθρο, τύμπανο ή και ...σκυλόσπιτο! 

Christmas-Tree-Decor
FindingHomeChristmasTree thumb Christmas Tree Decorating: How To Get the Look

                                     Μεγάλη όμως σημασία έχει το στυλ διακόσμησης που θα επιλέξουμε. Το κλασικό στυλ διακόσμησης ήθελε γιρλάντες, γυάλινες μπάλες περίτεχνα στολισμένες, σταλακτίτες, σε κλασικά χρώματα όπως κόκκινο, μπλε και πράσινο. 


bhg

Κάθε χρόνο όμως έρχονται νέα trend και μας ξεμυαλίζουν! Άλλοτε τα δέντρα στολίζονται με μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια και κλαδιά κι άλλοτε με vintage παιχνίδια. Οι υφασμάτινες ποινσέτιες και μανώλιες ομορφαίνουν πολύ το δέντρο! Σκεφθείτε λοιπόν τι θα σας άρεσε αλλά και τι ταιριάζει στο σπίτι σας. Μπορείτε να κάνετε πολλά διαφορετικά πράγματα. Να στολίσετε το δέντρο με θαλασσινής έμπνευσης διακόσμηση. 

starfish christmas tree
love of the sea

Να στολίσετε με παιδικά παιχνίδια, χνουδωτά ζώα και κάθε λογής γλειφιντζούρια, μπισκότα και καραμέλες.

trendytree

 Να επιλέξετε retro vintage παιδικά παιχνίδια. Μερικές συλλογές θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθούν αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε και φέτος εμπλουτίζοντας τις σιγά σιγά.

 nicety.livejournal
  
Μπορείτε να προτιμήσετε κάτι φυσικό και να στολίσετε το δέντρο με αποξηραμένα φρούτα, κανέλες και κουκουνάρια.

the gifts of life
                      Να το στολίσετε με κάρτες, οικογενειακές φωτογραφίες και χειροποίητα στολίδια.               

Βουκολικό! 


Christmas Decorating Ideas: Bell Toppers - 101 fresh christmas decorating ideas - Southern Living
 southernliving
Ή να επιλέξετε το minimal και να διακοσμήσετε όλο το δέντρο με ασημένια ή χρυσά στολίδια τυφλώνοντας τους καλεσμένους σας. 


Great idea: Instead of one huge Christmas tree, decorate a few small ones, like this gold table-top tree
 shelterness
 
Ο συνδυασμός δύο αγαπημένων σας χρωμάτων θα είναι πολύ γοητευτικός!

House of Turquoise: Centsational Girl Holiday Tour
 Centsasional Girl via houseofturquoise.com

Πρέπει λοιπόν αρχικά να αποφασίσετε τι χρώματα και στυλ θέλετε και να αγοράσετε τα υλικά σας ανάλογα. Μην ανακατέψετε διαφορετικά στολίδια και χρώματα γιατί δεν θα 'χει το αναμενόμενο αποτέλεσμα η προσπάθεια, θα απογοητευτείτε και θα ξοδευτείτε ματαίως. Μη βάζετε ολα τα στολίδια που έχει η κούτα σας, αφήστε απ΄ έξω ότι δεν χωράει ή δεν ταιριάζει. Χαρίστε τα, πετάξτε τα ή ακόμα καλύτερα ανταλλάξτε τα!

Little Gem: Holiday Breakfast With Doctor’s Closet & Lulu And Drew | theglitterguide.com
the glitter guide

Και φυσικά θα διακοσμήσετε το υπόλοιπο σπίτι στο ίδιο ύφος και χρωματική παλέτα, δεν χρειάζεται να το πω αυτό ε? Δεν θα σας πιάσουν οι πρωτοτυπίες στο διάκοσμο του τζακιού ή της εισόδου!  Ελπίζω να σας βοήθησα λιγάκι, ανασκουμπωθείτε και πιάστε δουλίτσα! 

Thistlewood-Farm-Christmas-Trees
  thistlewood farms
 
Δύο τελευταία θα σας πω. Πρώτον το φορτωμένο δεν είναι πάντα καλύτερο. Και δεύτερον, αυτός είναι ένας μπούσουλας γενικός. Το παν είναι να το διασκεδάστε δίνοντας την προσωπική σας νότα, δεν χρειάζεται να σκάτε για να φτιάξετε ένα δέντρο προδιαγραφών λουξ πολυκαταστήματος. Πρέπει να αντικατοπτρίζει τη δική σας μοναδική προσωπικότητα! Καλές γιορτές να έχουμε :)

nicety.livejournal

1 σχόλιο:

  1. Και επειδή δεν είσαι μόνο εσύ ξύπνια είμαι και εγώ απορώ με το κουράγιο σου να κάνεις αναρτήσεις τέτοια ώρα. Πολύ όμορφες ιδέες αρχίζω να πιστεύω ότι το δέντρο μου χρειάζεται και άλλο εμπλουτισμο
    καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...