Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Βάλτε Χρώμα στις Οροφές των Δωματίων



gusandlula

Τα ταβάνια είναι συνήθως ο ξεχασμένος πέμπτος τοίχος στο δωμάτιο. Τις περισσότερες φορές ασχολούμαστε ελάχιστα με αυτά και τη συνεισφορά τους στην συνολική εικόνα του χώρου και περιοριζόμαστε με το να τους δίνουμε απλά κάποιο λευκό χρώμα. 



the decorista


Ας τα δούμε κάτω από μια άλλη οπτική γωνία, όσον αφορά το χρώμα, την υφή, την γυαλάδα και τα μοτίβα προσπαθώντας να μεταμορφώσουμε έτσι το ύφος όλου του δωματίου. 

gusandlula

Ένα μεγάλο δωμάτιο με ψηλά ταβάνια μπορεί να φαίνεται απρόσωπο και χωρίς ισορροπία, όταν έπιπλα, αξεσουάρ και χαλιά καταλαμβάνουν το κάτω μέρος του δωματίου ενώ το πάνω μένει γυμνό. Μια καλή ιδέα είναι να πειραματιστούμε μια μια πιό έντονη απόχρωση για να ισορροπήσει το δωμάτιο αισθητικά και να γίνει πιο ζεστό.
domino-painted-ceiling
 manolo home
Sherrill Canet - living rooms - emerald green room, emerald green design, emerald green interior design, emerald green living room, emerald ...
decorpad

Μπορούμε να πειραματιστούμε με τις γυαλάδες και τα μεταλλικά και περλέ εφφέ. Κάποιες εταιρείες βγάζουν ολοκληρωμένες σειρές με ειδικά φινιρίσματα. Επίσης τεχνικές και εξειδικευμένα υλικά προσθέτουν υφή, χρώμα και δίνουν μια άλλη διάσταση στο ταβάνι σας.

Interior Design Color Ideas - Colorful Room Decorating Ideas - House Beautiful
 house beautiful

  
Ένα γυαλιστερό ταβάνι δίνει αίσθηση glam πολυτέλειας!


gusandlula
 
homedsgn

 
 Ακόμα και ένα σκούρο ανθρακί χρώμα στο ταβάνι μπορεί, αντί να γίνει κλειστοφοβικό να θυμίζει το νυχτερινό ουρανό και να ηρεμεί. 


dresslaunderette


Προσέξτε πως το μαύρο χρώμα σχεδόν εξαφανίζει το ταβάνι.



Great Grays
bhg

Ένα ταβάνι με χρώμα προσθέτει θεατρικότητα κι ενδιαφέρον στο δωμάτιο, το κάνει να φαίνεται κομψό και προσεγμένο.  
 
painted ceiling yellow
 manolo home
  
Μια ιδέα είναι να βάψετε τους τοίχους ενός δωματίου ένα χρώμα και την οροφή άλλο. Ο κόσμος συνήθως φοβάται τα βάψει τα ταβάνια γιατί αισθάνονται δυσκολότερο να συνδυάσουν τα χρώματα του "κάτω" μέρους του σπιτιού με το "πάνω". Δεν είναι τόσο δύσκολο όμως. Μπορεί και να είναι ευκολότερο, ειδικά όταν επιλέγεις ουδέτερα χρώματα για τους τοίχους.
Soaring Heights
bhg
 
 Μπορείτε να κάνετε δοκιμές, να βάψετε ένα κομμάτι του τοίχου ψηλά και το κομμάτι της οροφής δίπλα για να διαπιστώσετε πως αντιδρουν αυτά τα χρώματα μεταξύ τους.
Πριν αποφασίσετε πως θα βάψετε τις οροφές καλό είναι να σκεφτείτε τα παρακάτω:

Έχει το ταβάνι κάποια ιδιαίτερη ανάγλυφη υφή? Υπάρχουν ταβάνια περασμένα με ρελιέφ κι αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα αν τα τονίσουμε με κάποιο χρώμα και τραβήξουμε περισσότερη προσοχή σε αυτά. Δύο επιλογές έχουμε σε αυτή την περίπτωση, είτε εξομαλύνουμε την επιφάνεια με σπατουλάρισμα (ή γυψοσανίδα) είτε προτιμούμε αποχρώσεις του λευκού/υπόλευκου. Αν όμως το ταβάνι είναι σπατουλαρισμένο, μπορούμε να το βάψουμε όπως θέλουμε.

contemporary kitchen by Tara Seawright
 houzz

   
Aν το ταβάνι είναι ψηλό και θέλουμε να το "κατεβάσουμε" οπτικά πρέπει να επιλέξουμε ένα χρώμα πιο σκούρο από το χρώμα των τοίχων ή ένα χρώμα θερμό. Αν δεν υπάρχει γύψινη διακόσμηση περιμετρικά σκεφτείτε το ενδεχόμενο να βάλετε γιατί θα τονίσει το χρώμα και θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο να πετύχουμε την αίσθηση του πιο χαμηλού ταβανιού.
 



Σε ένα ιδιαίτερα ψηλό ταβάνι μπορούμε να βάψουμε με το ίδιο χρώμα κι ένα κομμάτι των τοίχων, πετυχαίνοντας έτσι οπτικά ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.
eu.farrow


Αν η οροφή είναι χαμηλή, προτιμήστε να τη βάψετε σε απόχρωση πιο ανοιχτή από το χρώμα των τοίχων. Ένα μικρό δωμάτιο με χαμηλό ταβάνι δείχνει μεγαλύτερο όταν η χρωματική αντίθεση μεταξύ τοίχων και ταβανιού είναι μικρή. Το μάτι ξεκινώντας από τον τοίχο ανεβαίνει στο ταβάνι μαλακά χωρίς διακοπή. Κάποιες βαφές μάλιστα έχουν τέτοιο φινίρισμα που απορροφούν το φως κι το αντανακλούν όσο λιγότερο γίνεται και ταυτόχρονα κρύβουν τις όποιες ατέλειες.

 magnus anesund red ceiling

Αν είστε τολμηροί επιλέξτε έντονα χρώματα!




Έχει το δωμάτιο επαρκή φωτισμό? Τα λευκά ταβάνια βοηθούν το φως να αντανακλάται περισσότερο, έτσι αν το δωμάτιο είναι σκοτεινό δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο βάψιμο της οροφής. Το λευκό είναι πολύ αποτελεσματικό αλλά ακόμα και οι ανοιχτές αποχρώσεις αντανακλούν το φως. Απλά αποφύγετε χρώματα που θα απορροφήσουν φως και θα δείξουν το δωμάτιο σκοτεινό.

Στην κρεβατοκάμαρα που ξαπλώνουμε και βλέπουμε το ταβάνι, είναι μια πολύ καλή ιδέα να επιδιώξουμε κάτι ενδιαφέρον και μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα αν θέλουμε.

apartment therapy


Από τεχνική που θυμίζει ουρανό μέχρι ρίγες και τετράγωνα με χρώματα (φυσικά είδαμε οτι μπορούμε να επιτύχουμε το αποτέλεσμα και με τη βοήθεια ταπετσαρίας). 

gusandlula



Το γαλάζιο ταβάνι είναι πολύ δημοφιλές, σου δίνει την αίσθηση του ανοιχτού χώρου, του ουρανού.


gusandlula


Για τους πιο τολμηρούς υπάρχουν και τα σχέδια, όπως το παρακάτω με χρυσή μπογιά.


design-crisis


Και φυσικά στα παιδικά δωμάτια οι οροφές είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να βγάλουμε έξω τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας. 



Painted ceiling
via

Αν όμως επιμένετε στο ουδέτερο, δοκιμάστε να βάλετε στο χρώμα της οροφής 3 μέρη λευκό κι ένα μέρος από το χρώμα των τοίχων σας, για να σπάσει λίγο η ασπρίλα.





1 σχόλιο:

  1. Τα σπίτια πλέον είναι χαμηλοτάβανα...Κανένα κολπάκι να τα ψηλώσουμε χρειαζόμαστε!Αναμένουμε προτάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...