Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Επιλέγοντας το Γκρι



Το γκρι έγινε πολύ της μόδας κάπου το 2009. Ξεκίνησα να το χρησιμοποιώ αρκετά χρόνια νωρίτερα σε κατοικίες, ιατρεία και επαγγελματικούς χώρους και το λάτρεψα. Το γεγονός ότι είναι trend δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστεί λίαν συντόμως. Συνήθως ένα χρωματικό trend κρατά περί τη δεκαετία και προσωπικά ακόμα δεν το έχω βαρεθεί.  Μάλιστα πιστεύω ότι ήρθε για να μείνει καθότι είναι εξαιρετική εναλλακτική πρόταση για ένα ουδέτερο φόντο σε σχέση με τα συνήθη γήινα χρώματα όπως τα μπεζ που κυκλοφορούν πολλά πολλά χρόνια.

 house beautiful

Μιας και κάποιοι αναγνώστες το αγαπάτε όσο εγώ και ζητάτε συμβουλές θα πούμε μερικά πράγματα για να αποφασίσετε αν θα το χρησιμοποιήσετε στο χώρο σας και με ποιο τρόπο. 


 freshome
Πολλοί το θεωρούν χρώμα ψυχρό, μονότονο, βαρετό και δεν μπορούν καν να φανταστούν να βάψουν το σπίτι τους με αυτό. Κι όμως το γκρι είναι κομψό, φινετσάτο κι ιδιαιτέρως ευέλικτο. Αν φοβάστε τα χρώματα και ταυτόχρονα δεν αγαπάτε την ολοτέλεια του λευκού, το γκρι μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. 

a perfect gray


Βασική αρχή : το γκρι είναι ένα χρώμα που δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά μόνο του, σε αντίθεση με το λευκό παραδείγματος χάρην. Δείχνει καλά με την συντροφιά άλλων χρωμάτων. Αν το συνδέετε νοερά με καταθλιπτικούς δημόσιους χώρους και γκρίζες μεγαλουπόλεις είναι επειδή δεν έχει συνδυαστεί αισθητικά με άλλα, κατάλληλα χρώματα. Το γκρι έχει την ιδιότητα να αναδεικνύει τα χρώματα σε αντίθεση με το λευκό που τα κάνει πολύ έντονα και "τσιριχτά". Είναι το χρώμα που δεν τα ανταγωνίζεται αλλά τα ομορφαίνει και τα προβάλει. 
Electric blue and neon red with very subdued grey/blues,  - Annika Kampmann
via
Dooce


Προσοχή θέλει η επιλογή της απόχρωσης, η οποία έχει σχέση με το ύφος και την ατμόσφαιρα που θέλετε να δημιουργήσετε στο χώρο σας. 

knottveryquiet
  
Τα χρώματα που δίνουν ζωή στο γκρι είναι τα κίτρινα


apartment therapy
  
... τα φρέσκα πράσινα
 


apartment therapy


amber interior design

Signed by Tina
 
τα πορτοκαλί και τα ροδακινί

a perfect gray

τα κόκκινα ...

completely totally madly

 ... αλλά και τα ροζ.

habitually chic
 the decorista
  
Όταν συνδυάζεται με θερμά χρώματα δημιουργεί ένα ήρεμο και ουδέτερο περιβάλλον. Είναι καλή ιδέα να συνδυάζουμε ισορροπημένα θερμά και ψυχρά χρώματα και να έχουμε υπόψη ότι χρωματικό ρόλο παίζουν  ακόμα και τα δάπεδα και το υλικό κατασκευής των επίπλων μας. 

style-files

Φροντίστε μόνο να υπάρχει στο χώρο αρκετό λευκό ή και άλλα χρώματα που θα ζωντανέψουν το γκρι και δεν θα το καταστήσουν κουραστικό.


 home-styling

 habitually chic


Δείχνει επίσης πολύ όμορφο και σοφιστικέ συνδυασμένο με το καφέ.

 design sponge
 a perfect gray

Αποφασίστε λοιπόν καταρχάς τον τόνο που προτιμάτε. Το γκρι έχει 3 τόνους, μπλε, πράσινο και μωβ. Τα πιο ουδέτερα γκρι στον τοίχο είναι εκείνα που πρασινίζουν. Αν θέλετε να μπλεδίζει το δωμάτιο προτιμήστε τα γκρι που μπλεδίζουν. Αρκετά ουδέτερα είναι όμως και κάποια γκρι που μωβίζουν.


a perfect gray

Για να αποφασίσετε τον τόνο πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα "σταθερά" σημεία του σπιτιού όπως δάπεδα, τζάκια, επενδύσεις με πέτρα ή τούβλα. 


Abigail Ahearn

Λάβετε υπόψη το φωτισμό του χώρου. Αν έχετε πολύ καλό φως επιλέξτε ένα απαλό γκρι που θα αλλάζει ανάλογα με το φως του ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας.  


 a perfect gray

Αν ο χώρος είναι σκοτεινός ή το δωμάτιο βλέπει βορρά προτιμήστε ένα πιο σκούρο και πιο πλούσιο γκρι μιας και θα χρειαστείτε τεχνητό φωτισμό για να αναδείξετε το δωμάτιο.


apartment therapy



Αποφεύγουμε γενικά τις ανοιχτές αποχρώσεις στα σκοτεινά δωμάτια γιατι δημιουργούνται έντονες σκιάσεις στους τοίχους που δεν κολακεύουν το χώρο. Ένα απαλό χρώμα όσο όμορφο κι αν είναι δεν πρόκειται να κολακεύσει ένα σκοτεινό δωμάτιο.



 design4home.tumblr
IMG_2382 | Flickr - Photo Sharing!
 flickr

Τα ουδέτερα χρώματα μπορεί να δείχνουν βαρετά πάνω στο χρωματολόγιο, πάνω στον τοίχο σας όμως αποκτούν άλλη διάσταση.



Αν έχετε ήδη έπιπλα και κουρτίνες δοκιμάσετε να βάψετε αρκετά μεγάλα κομμάτια γυψοσανίδας ή χοντρά χαρτόνια και να τα βάλετε πάνω στους τοίχους, πίσω από τα έπιπλα σας και να δείτε πως δείχνουν. Κάντε δοκιμές διάφορες ώρες της μέρας για να δείτε το φως και δοκιμάστε αποχρώσεις για να κάνετε την τελική σας επιλογή. 

a perfect gray


Aν όμως το σπίτι δεν έχει ακόμα έπιπλα και κουρτίνες δεν υπάρχει λόγος να δοκιμάζετε πολλές αποχρώσεις καθώς δεν θα έχετε σημείο σύγκρισης.
CORPORATE HEADQUARTERS:  Social CRM company Lithium has moved into a new office located in San Francisco. Designed by Huntsman Architectural Group, the new space consolidates staff into one highly collaborative and attractive work environment.
office snapshots

Μια καλή συμβουλή αν ξεκινάτε από την αρχή το σπιτικό σας ή αν κάνετε εξ ολοκλήρου ανακαίνιση, είναι να διαλέξετε πρώτα υφάσματα (έπιπλα και κουρτίνες) και τυχόν ταπετσαρίες και μετά τα χρώματα των τοίχων. Αν αυτή η επιλογή δεν ειναι εφικτή τότε θα διαλέξετε απόχρωση σύμφωνα με τα σταθερά σημεία του χώρου, όπως δάπεδα, πάγκοι, επενδύσεις τοίχων, τζάκια κλπ.
contemporary family room by Atmosphere Interior Design Inc.
 houzz

Το γκρι είναι ένα χρώμα που ταιριάζει με όλα τα στυλ, ρουστίκ, μοντέρνο, κλασικό ή ρομαντικό.


the gifts of life
     
Ανανεώνει το κλασικό στυλ και του δίνει σοφιστικέ κομψότητα.
 a perfect gray

Ταιριάζει σε όλους τους χώρους του σπιτιού.

 
 a perfect gray
   
Θαυμάσια επιλογή στην κρεβατοκάμαρα!



 a perfect gray

 Martha Stewart


 Δώστε διαχρονικό στυλ στην κουζίνα!

sweetiepie.tumblr


Δεν υπάρχει λόγος να το φοβηθείτε στο παιδικό δωμάτιο. Έχουμε κάνει άπειρα αφιερώματα σε γκρι παιδικά δωμάτια :)

Childish & Serene Nursery
 gusandlula

 Αν το φοβάστε σε μεγάλες επιφάνειες, σας συστήνω να το δοκιμάσετε με τεχνική stucco σε κάποιο κεντρικό τοίχο. Δείχνει υπέροχο και δεν θα το βαρεθείτε τόσο εύκολα όσο κάποιο άλλο χρώμα.

bhg
   
Συνοψίζοντας, γκρι ένα χρώμα με προσωπικότητα που αναδεικνύει όσο λίγα, άλλα χρώματα!








4 σχόλια:

  1. Στην αρχή που ξεκίνησα να διαβάζω το άρθρο, σκεφτόμουν ότι με τίποτα δεν θα επέλεγα γκρι στον χώρο μου. Στο τέλος του άρθρου έχω πλεόν πειστεί ότι θα μου άρεσε μία τέτοια επιλογή με τον σωστό συνδυασμό χρωμάτων. Ιδιαίτερα μου άρεσε ο συνδυασμός του γκρι με το κίτρινο. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...