Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Ένα Vintage Κουκλόσπιτο


Pinned Image
 flickr.com

Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ έχω τρέλα με τα κουκλόσπιτα. Ίσως παιδικό απωθημένο γιατί ως παιδούλα δεν απέκτησα ποτέ ένα εντυπωσιακό κομμάτι. Έτσι σε τούτο εδώ γούρλωσα τα διψασμένα μάτια μου και το μοιράζομαι μαζί σας με λίγα στοιχεία ιστορικά. Διότι πρόκειται για ένα σοβαρό κουκλόσπιτο, όχι ότι κι ότι,  Μεξικάνικης προέλευσης ένα μικρό ανάκτορο αντίγραφο όπως πιθανολογείται πραγματικού σπιτιού που υπήρχε κάποτε στην Puebla. Έτσι έκαναν οι πλούσιοι τον παλιό καλό καιρό, έφτιαχναν το παλατάκι τους και παράλληλα ένα αντίγραφο σε κουκλόσπιτο για τα παιδιά τους. Το κουκλόσπιτο αυτό ανακαλύφθηκε σε ένα παλαιοπωλείο της Puebla την άνοιξη του 1977. Η πρόσοψη είναι γαλλικής αισθητικής κι αντανακλά τη διακοσμητική επικρατούσα αντίληψη πολλών αριστοκρατικών κατοικιών στην Puebla και την πόλη του Μεξικού. 


Κατασκευάστηκε μετά την άφιξη των στρατευμάτων του Ναπολέοντα του Γ' περί το 1862. Το 1022 όμως το ταπεινό κουκλοσπιτάκι υπέστη μια ψιλοανακαίνιση εσωτερικώς για να εναρμονιστεί με τα διακοσμητικά trends των 20'ς. Το αυτοκίνητο Paige που είναι παρακαρισμένο στο garage του και οι κεραίες της οροφής ανήκουν σε κείνη την περίοδο. Πλήρως εξοπλισμένο το σπίτι διαθέτει αίθουσα υποδοχής, τραπεζαρία, κουζίνα, κρεββατοκάμαρα, μπάνιο, δωμάτιο μουσικής ΚΑΙ παρεκλήσσι. Σαν τις σημερινές βίλλες δηλαδή αλλά υποψιάζομαι όχι για οικονομικούς λόγους. Οι χώροι είναι επιπλωμένοι κατά βάση με ξύλα από φρουτόδεντρα ενώ η ξυλόγλυπτη κρεββατοκάμαρα είναι σε ευρωπαικό στυλ με την ταπετσαρία του δωματίου γαλλικής προέλευσης Πολύ θα θέλατε να το βλέπατε έ? Κι εγώ το ίδιο! Αλλά δεν φρόντισε κάνας χριστιανός να μας τις δείξει.


Και τι δεν έχει αυτό το σπίτι, μάρμαρα γερμανικά, αντικείμενα διακοσμητικά από φίνα πορσελάνη και γυαλί ποιότητας και τελειωμό δεν έχει! Το δε roof garden σε κάνει να ονειρεύεσαι με κιόσκια, μεγάλα κουβιά πουλιών και σπιτάκια για τα τυχερά πτηνά, μέχρι και ειδικά σκίαστρα που φιλοξενούν γκαλερί τέχνης! Ότι διαθέτει και ασανσέρ το είπα? Να μη κομψομεσιάζονται οι 6 κουκλίτσες που το κατοικούν και χρονολογούνται μεταξύ 1890-1920 (ραμολιμέντα σκέτα!) Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...