Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Διακόσμηση παιδικού δωματίου αλα Σκανδιναβικά


hus&hem
    Νομίζω ότι πολλοί από μας που  ασχολούμαστε με τη διακόσμηση λατρεύουμε τη σκανδιναβική διακόσμηση των παιδικών δωματίων. Ας δούμε μερικούς τρόπους να την υιοθετήσουμε.
     
    1. Αφήνουμε τα παιδιά να είναι δημιουργικά. Συνήθως διακοσμούμε το δωμάτιο όπως εμείς οι γονείς θέλουμε και φυσικά όπως το φανταζόμαστε τακτοποιημένο. Επιτρέπουμε λοιπόν (sic) στα βλαστάρια μας να εκφέρουν άποψη, να διαλέξουν χρώματα, κι επιλέγουμε μαζί ταπετσαρίες και τοιχογραφίες. Αφήνουμε τη φαντασία τους ελεύθερη να εκφραστεί πάνω στα έπιπλα με επενδύσεις, χρώματα και diy κατασκευές. Καθοδηγούμε τα παιδιά σεβόμενοι όμως τις επιθυμίες τους. 
     


2. Ψωνίζουμε μεταχειρισμένα. Ή τουλάχιστον ξεκολλάμε από τα κλισέ έπιπλα. Όταν θαυμάζετε αυτά τα υπέροχα δωμάτια νομίζετε ότι αποτελούνται από έπιπλα αγορασμένα σε πολυτελή καταστήματα? Συνήθως είναι δεύτερο χέρι, έπιπλα που αποκτούν νέα ζωή με λίγο βάψιμο, ή ευρηματικές παρεμβάσεις.


Γιατί πρέπει να αγοράσετε το κλασικό παιδικό γραφείο που συνοδεύεται με ασορτί βιβλιοθήκη και ενσωματωμένη συρταριέρα? Νομίζετε ότι έτσι θα διαβάζει το παιδί καλύτερα? Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως γραφείο κι ένα απλό τραπέζι και να βάλετε από κάτω συρταριέρες από άλλο υλικό και χρώμα. Και φυσικά διαφορετικές ραφιέρες. 


etsy

Μια σύνθεση επίπλων που δεν είναι σετ και δεν μοιάζουν με εξοπλισμό γραφείου στελέχους τράπεζας, θα δώσει φρεσκάδα και προσωπικότητα στο χώρο και πάω στοίχημα, περισσότερη διάθεση για μελέτη στο παιδί. Οι Σκανδιναβοί λένε ότι δεν χρειάζεται καν να υπάρχει γραφείο στο δωμάτιο, τα παιδιά αγαπούν να διαβάζουν και σε άλλους χώρους, ακόμα και στην κουζίνα. Εντάξει.....ας μη το πάμε τόσο μακριά!

stuck on you

3. Αποτελεσματικές λύσεις αποθήκευσης. Το πρόβλημα κάθε οικογένειας! Το πιο δύσκολο κομμάτι στην υπερκαταναλωτική (μέχρι πρότινος χάρη στην κρίση!) κοινωνία που ζούμε. Επίσης και στα μικροσκοπικά διαμερίσματα που ζούμε. Η αποθήκευση είναι θέμα σωστού σχεδιασμού χώρου ειδικά όταν πρόκειται για μικρό και δύσκολο δωμάτιο. Προσπαθούμε να παρέχουμε στο παιδί χώρους για τα παιχνίδια και τα πράγματά του. 
Φτιάχνουμε εντοιχισμένες ντουλάπες μέχρι την οροφή, καλύπτουμε εσοχές και χώρους κάτω από κρεβάτια.  Όσο πιο έξυπνα είναι σχεδιασμένες κατασκευές τόσο πιο "αόρατες" θα είναι. Αν δεν υπάρχει χώρος στο δωμάτιο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αποθηκευτικές μονάδες σε άλλο χώρο του σπιτιού ή σε αποθήκες όπου θα απομακρύνουμε παιχνίδια κατά καιρό για να τα ξαναγαπήσουν τα βλαστάρια μας.
decoration lovely


4. Δώστε τους χώρο για κίνηση. Τέτοια ώρα τέτοια λόγια, θα πείτε, εδώ δεν έχουμε χώρο για αποθήκευση και γραφείο και θα 'χουμε για κίνηση? Κι όμως τα παιδιά το 'χουν ανάγκη. Επειδή όλα είναι σχετικά κι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε χώρου εξετάστε το ενδεχόμενο να εγκαταστήσετε ένα σύστημα αναρρίχησης και εκγύμνασης (μην γελάτε.....σας ακούω!)

family living

Historiska Hem

alt.dk

Αν υπάρχει η δυνατότητα ανεβάστε το κρεβάτι σε πατάρι για να κερδίσετε χώρο από κάτω! Τα παιδιά λατρεύουν τα κρεβάτια - παταράκια (με ασφαλή σχεδιασμό φυσικά).
 
RTIF
 
5. Έξυπνη διακόσμηση. Εφαρμόζουμε λύσεις με δυνατότητες ανανέωσης για να μη βαριούνται τα παιδιά μας. Τρόπους να τοποθετούμε εικόνες που θα εναλλάσσονται εύκολα, συστήματα όπου μπορούν να κρεμάνε λούτρινα και παιχνίδια, τοίχους μαυροπίνακες όπου οι μικροί καλλιτέχνες θα διακοσμούν το χώρο τους όπως τους αρέσει.


shine dot design
 
petit and small



Υ.Σ. Δεν προέρχονται όλες οι φωτογραφίες από σκανδιναβικά δωμάτια, αλλά θα μπορούσαν και να προέρχονται :)


1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραίες οι ιδέες σας! Όλα βέβαια ξεκινούν από το στρώμα. Εγώ επέλεξα αυτό https://elitestrom.gr/proionta/brefika-stromata/tender/ για το μικρό μου και κοιμάται σαν πουλάκι!! Τώρα μένει σωστή οργάνωση του χώρου και θα ακολουθήσω σίγουρα τις συμβουλές σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...