Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015

Δανειστική Παιγνιοθήκη
Ένα νέο consept γεννήθηκε το 1935 στο Los Angeles της Αμερικής και διαδόθηκε σε όλη την Αμερική αλλά και την Ευρώπη. Στη Γαλλία ονομάζονται "Ludotheque" και στο διαδίκτυο θα τις βρείτε ως "Toy library".


Δυστυχώς στη χώρα μας ο πολύ ενδιαφέρον αυτός θεσμός δεν είναι τόσο γνωστός και διαδεδομένος. Η πρώτη ελληνική δανειστική παιγνιοθήκη δημιουργήθηκε στο Κερατσίνι το 1990 και λειτουργεί ως πρότυπη μέχρι και σήμερα κυρίως για παιδιά με ειδικές ικανότητες (Α.Μ.Ε.Ε.Α). Λειτουργεί σε συνεργασία με τον δήμο που παραχωρεί τη στέγη και συμβάλλει στα λειτουργικά της έξοδα. Από εκεί και έπειτα δημιουργήθηκαν 4 ακόμα (Αιγάλεω, Αγία Παρασκευή, Ν.Φιλαδέλφεια και Κάλυμνο). Όλες στηρίζονται αποκλειστικά σε εθελοντική εργασία και την ευθύνη τους έχει η Ελληνική Εταιρεία Παιγνιοθήκης, μια αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση. Ενώ στη Γαλλία είναι περισσότερες 700, στην χώρα μας είναι ελάχιστες.
 

Η δανειστική παιγνιοθήκη λοιπόν είναι ένας χώρος με παιχνίδια που απευθύνεται σε παιδιά. Λειτουργεί στα πρότυπα της δανειστικής βιβλιοθήκης, μόνο που τη θέση των βιβλίων παίρνουν τα παιχνίδια. Τα παιδιά μπορούν είτε να δανειστούν το παιχνίδι που τους αρέσει και αν θέλουν να το αγοράσουν σε οικονομική τιμή, είτε να παίξουν εντός της παιγνιοθήκης με καθοδήγηση των γονέων και ειδικών παιδαγωγών. Αντί λοιπόν να ξοδεύουμε άσκοπα λεφτά σε παιχνίδια που θα πεταχτούν μπορούμε να παίξουμε στην παιγνιοθήκη, αλλά και να δωρίσουμε εκεί παιχνίδια που βαρεθήκαμε.


Θα ήταν εξαιρετικό να διαδοθεί ο θεσμός της παιγνιοθήκης στην Ελλάδα, καθώς τα οφέλη που προσφέρει είναι πολλά και για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Στο χώρο αυτό το παιδί θα παίξει και θα κοινωνικοποιηθεί αποκτώντας νέες φιλίες, θα πειραματιστεί δοκιμάζοντας νέα παιχνίδια και θα μάθει να μη πετά μεταχειρισμένα παιχνίδια. Οι δε γονείς θα κάνουν γνωριμίες αλλά και οικονομία γλυτώνοντας άσκοπες αγορές, την ώρα που το παιδί τους διασκεδάζει δημιουργικά.
Πηγή: Eimaipaidi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...