Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Casa Mollino





 Ένα διαμέρισμα στο Τορίνο μαρτυρά τη ζωή και το έργο μιας από τις πιο σημαντικές κι εκκεντρικές προσωπικότητες του design του 20ου αιώνα στην Ιταλία, παρόλο που δεν έζησε ποτέ σε αυτό.



Το διαμέρισμα του Ιταλού designer Carlo Mollino (1905-1973) βρίσκεται σε μια υπέροχη διώροφη βίλλα του 18ου αιώνα στον ποταμό Po αλλά ουδέποτε αποτέλεσε κατοικία του. Εκλεκτικιστής, αρχιτέκτονας, πιλότος αυτοκινήτων και αεροπλάνων, εφευρέτης τεχνικών σκι, συγγραφέας, καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Τορίνο και φωτογράφος.


Στην αρχιτεκτονική ιστορία περιγράφεται ως αινιγματικός, ερωτομανής και επικίνδυνος! Με έντονες ροπές προς τον αποκρυφισμό και τις δεισιδαιμονίες έγινε γνωστός για την αρχιτεκτονική του και τη μοναδική και αισθησιακή του αισθητική στα έπιπλα που σχεδίαζε.


Το σπίτι αυτό δημιουργήθηκε για την ζωή μετά το θάνατο, αντλώντας έμπνευση από τις Αιγυπτιακές πυραμίδες που αποτελούσαν κατοικία για τα πνεύματα των Φαραώ. Ο Mollino κατά κάποιο τρόπο ακολουθούσε την Αιγυπτιακή οπτική της ζωής : ζούμε τη ζωή αυτή ενώ προετοιμαζόμαστε για κάτι διαφορετικό, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα είναι αυτό που ενδεχομένως να αφορά την επόμενη ζωή μας! Κι όπως ένας Αιγύπτιος πίστευε ότι μετά θάνατον η ψυχή του θα κρινόταν για να περάσει στην άλλη ζωή, έτσι κι εμείς ερχόμαστε στη ζωή για να μελετήσουμε την ομορφιά και την φύση του κόσμου και στο τέλος θα κριθούμε γι αυτό.


Ο Mollino αντιμετώπισε αυτό το διαμέρισμα σαν μια βιτρίνα που παρουσίαζε τα συμπεράσματα του από αυτή τη ζωή.










 Museo Casa Mollino
Via Gio­vanni Francesco Napi­one 2
10124 Torino
+39 011 8129868

 Photography: Bart Kiggen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...