Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018

Το (πολυ)γατόσπιτοΜια κατοικία 31 τ.μ στην Shanghai της Κίνας, σχεδιάστηκε για να ανταποκριθεί στο lifestyle των ιδιοκτητών και των 51 γατών τους. Ναι καλά διαβάσατε. 51 γάτες μέσα σε μόλις 31 τετραγωνικά μέτρα! Για να μπουν στο concept του project οι αρχιτέκτονες πέρασαν μια ολόκληρη μέρα μαζί με τους ιδιοκτήτες και τις γάτες τους μέσα σε αυτά τα 31 τετραγωνικά, ώστε να μπουν στον πνεύμα των απαιτήσεων τους και των προβλημάτων μιας τέτοιας συγκατοίκησης.


 Το βασικό πρόβλημα ήταν καταρχάς η έλλειψη ξεχωριστών ζωνών, καθώς οι γάτες καταλάμβαναν όλο τον διαθέσιμο χώρο εις βάρος της άνεσης των ιδιοκτητών, με όλα τα προβλήματα που μπορεί να επιφέρει μια τέτοια συνύπαρξη. Εκτός αυτού για να εμποδίζουν τις γάτες από το να αυτομολήσουν, τα παράθυρα ήταν μονίμως κλειστά με αποτέλεσμα τον κακό αερισμό των χώρων. Καθώς το διαμέρισμα βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου το φως δεν ήταν επαρκές κατά τη διάρκεια της μέρας. 


Οι αρχιτέκτονες  εκτέλεσαν το σχεδιασμό με γνώμονα το σωστό διαμοιρασμό και τη λειτουργικότητα. Διαχώρισαν το χώρο σε ζώνες ύπνου, μπάνιου, κουζίνας και φαγητού για τους ιδιοκτήτες και τα διαμερίσματα για τις γάτες (ύπνο, τουαλέτα και παιχνίδι).
Διαμορφώθηκε χώρος καθιστικού και όλα σχεδιάστηκαν με πολυλειτουργική αντίληψη. 


Τοίχοι κινητοί και διαχωριστικά που επιτρέπουν στα ζωάκια να μετακινούνται ελεύθερα αλλά και να παρέχουν ιδιωτικότητα στους ιδιοκτήτες όταν αυτή είναι επιθυμητή.
 

 Μεγάλη σημασία δόθηκε τον καλό φωτισμό. αερισμό και την παροχή νερού. Η εσωτερική αυλή δίνει πρόσβαση σε καθαρό αέρα και άπλετο ηλιακό φως, δημιουργώντας ένα ιδανικό χώρο για τις δραστηριότητες των γατών. Εγκαταστάθηκε ένα υδραυλικό ανακυκλώσιμο σύστημα που επιτρέπει στις γάτες να πίνουν νερό εύκολα, ποτίζοντας ταυτόχρονα τα δέντρα.Τα πλαστικά κουτιά-διαχωριστικά αποτελούν τα ιδιωτικά διαμερίσματα (με θέα!) των γατιών.


Designed by FANAF


Photography by Lei Zheng, Xiaowen Jin


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...