Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Πασχαλινές Διακοπές 2012



Χρόνια πολλά σε όλους! Ελπίζω να περάσατε καλά τις ημέρες του Πάσχα, είτε φύγατε εξοχή είτε όχι. Εμείς περάσαμε τις γιορτές στο χωριό μας στα Γρεβενά, μέσα στο κρύο, την ομίχλη και τη βροχή και μας φαίνεται απίστευτη η επιστροφή στο γλυκό κλίμα της Αθήνας! Ο καιρός και η παγωνιά μας κράτησε μέσα στο σπίτι το περισσότερο διάστημα, πάλι καλά δηλαδή που δεν έβρεχε και τις ώρες των εκκλησιαστικών εξορμήσεων. Μερικές φωτογραφίες από τον κήπο μας και μερικά ενσταντανέ από το χωριό, έτσι για λίγη γεύση από εξοχή.




Ο κήπος ήταν γοητευτικός ακόμα και κατά τη διάρκεια της βροχής!  Ευτυχώς είχαμε και κάνα λουλουδάκι να μας θυμίζει ότι μπήκε η άνοιξη.




Η θεία μου είναι ιδιαίτερα ευρηματική στη διακόσμηση, πάρτε παράδειγμα πως έχει μετατρέψει σε γλάστρες κάποιες πέτρες!



Τα κεραμικά πουλάκια-φωλίτσες είναι δικές μου παλιότερες κατασκευές!





Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών της περιοχής επίτασσε σπίτια από πέτρα, όπως αυτό που βλέπετε. Όλα τα παλιά σπίτια του χωριού έμοιαζαν λίγο πολύ με αυτό το εγκαταλειμένο σπιτάκι. 


Μετά τον μεγάλο σεισμό στην περιοχή όμως τη δεκαετία του '90 που δόθηκαν σεισμοδάνεια στους κατοίκους, τα περισσότερα σπίτια γκρεμίστηκαν για να χτιστούν νέες κατοικίες οι περισσότερες εκ των οποίων δεν κράτησαν ούτε κατ' επίφαση τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά.


 Μόνο κάποια εγκαταλειμένα σπίτια έμειναν για να θυμίζουν την ιστορία του χωριού και ελάχιστοι κάτοικοι αποφάσισαν να ανακαινίσουν κάποιο από αυτά.



Στο συγκεκριμένο σπίτι είχα φιλοξενηθεί κάποιο διάστημα όταν ήμουν πολύ μικρή και μου ξυπνά πολλές μνήμες. Τώρα είναι εντελώς εγκατελειμένο και κατεστραμένο!



Να κι ο δρόμος μπροστά από το οικογενειακό μας σπίτι, μια γειτονιά χτισμένη πάνω σε βράχο σμιλεμένο από τη θάλασσα που κάποτε, εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν, κάλυπτε ακόμα κι αυτά τα ψηλά βουνά. Μιλάμε για 800 μέτρα υψόμετρο! 


Τα βράχια ήταν υπέροχα αλλά δυστυχώς σκάφτηκαν και χάλασε η όψη τους για λόγους εξυπηρέτησης κυκλοφορίας. Για να μπορούν δηλαδή να περνάνε νταλίκες από εκεί μπροστά καταστράφηκε ένα πανέμορφο κομμάτι του χωριού. Ας μη το σχολιάσω!




 Αυτά και το καλοκαίρι πάλι εκεί θα είμαστε! Όταν βρω το χρόνο θα σκανάρω παλιότερες φωτογραφίες από γειτονικά χωριά που διατήρησαν κι ανακαίνισαν τα πέτρινα σπίτια τους. :)

7 σχόλια:

  1. Τι όμορφα και γραφικά! Κι αυτά τα πέτρινα σπιτάκια είναι τόσο παραδοσιακά! Καλώς ήρθες λοιπόν πίσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όμορφη η ζωή στο χωριό αλλά και η Αθήνα μας αδικημένη... Από τα πολύ παλιά χρόνια φημίζεται για το καλό της κλίμα!! Οι αλλαγές στην ζωή μας ανεκτίμητες!!! Να είσαι καλά και να περνάς παντού καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ τι όμορφο χωριουδάκι είναι αυτό..και τα πέτρινα σπιτάκια ..χάρμα.
    Οι γλαστρούλες-πέτρες είναι εξαιρετικές.
    Να είσαι καλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολύ ωραίο το χωριό με τα πέτρινα σπίτια, μου θυμίζει το χωριό μου στη Μυτιλήνη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πανέμορφα τα πέτρινα σπιτάκια, κρίμα που τα καινούργια δεν είναι και αυτά πέτρινα!
    Κι εγώ την άλλη βδομάδα επιστρέφω Αθήνα, ελπίζω να τα πούμε σύντομα για καφεδάκι xxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ για τα σχόλια και καλώς σας βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολύ όμορφο μέρος!
    ο κήπος φανταστικός φαίνεται ότι η θεία έχει πολύ γούστο γενικότερα!
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...