Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016

Ο Αρνητικός Χώρος στο σπίτι και πώς να τον αξιοποιήσετε


Ηomelife

 Σήμερα θα ασχοληθούμε με την μανία σας να καλύπτετε με αντικείμενα κάθε τετραγωνικό εκατοστό του σπιτιού σας. Ναι σε σας μιλάω που κρύβεστε με ένα σφυρί στο χέρι, έτοιμοι να καρφώσετε κάτι ακόμα στη ρημάδα την κολώνα!

Home adore
Τι είναι ο αρνητικός χώρος καταρχάς? Είναι ο χώρος ανάμεσα και γύρω από τα αντικείμενα. Είναι αυτός που τα αναδεικνύει και τους επιτρέπει να φαίνονται. Αν αυτός δεν υπάρχει, τα αντικείμενα και έπιπλα δεν είναι παρά ένας σωρός από συμπράγκαλα που πνίγουν το ένα το άλλο και όλα μαζί εσάς.

via
Στη ζωγραφική, πέρα από τις επιφάνειες που καλύπτουμε σε ένα έργο, υπάρχουν και εκείνες που ΔΕΝ καλύπτουμε αλλά επιλέγουμε να αφήσουμε λευκές, ώστε να αναπνέει το έργο. Το ίδιο συμβαίνει και στη διακόσμηση ενός χώρου. Οι κενές γωνιές, εκείνες που δεν καταλαμβάνονται από κανένα έπιπλο ή αντικείμενο, ακόμα και από έργα τέχνης, είναι εξίσου απαραίτητες με κείνες που διακοσμούμε με περισσή φροντίδα.

 via
Διότι τα κενά σημεία είναι πολύ σημαντικά για να μπορέσει να αναδειχθεί η διακόσμηση του σπιτιού μας και για να μη μπερδεύεται το μάτι μας. Φυσικά είναι κάτι που χρειάζεται μαεστρία για να επιτευχθεί σωστά.

 Planete-deco

Σκοπός είναι να διατηρηθεί ηρεμία και ισορροπία στο χώρο ώστε να προβληθεί κατάλληλα η διακόσμηση που με τόσο κόπο κάναμε.

via

 Να ταξιδεύει το μάτι στο χώρο αρμονικά και να μη κουράζεται χάνοντας την ομορφιά των διακοσμητικών που επιλέξαμε, συχνά μικραίνοντας την αίσθηση του χώρου. 

via
 Αντισταθείτε λοιπόν στην παρόρμηση να γεμίσετε κάθε γωνιά με αντικείμενα, πίνακες και έπιπλα και επιτρέψτε στο κενό να κάνει αισθητή την παρουσία του.

via

Μερικές συμβουλές για να το επιτύχετε αυτό :

via
 
Καλή οργάνωση από την αρχή.

Πριν ακόμα τοποθετήσετε έπιπλα και αντικείμενα είναι καλό να έχετε ένα πλάνο για το πως θα μπουν αυτά στο χώρο σας, έχοντας υπόψη τον αρνητικό χώρο, δηλαδή όλο το κενό δωμάτιο με τα δομικά του χαρακτηριστικά.

via

Εξασκηθείτε και πειραματιστείτε!

Όπως στη ζωγραφική και το γράψιμο, έτσι και στη διακόσμηση το μάτι πρέπει να εξασκηθεί παρατηρώντας. Αφαιρέστε κάποια αντικείμενα ή έργα από μια γωνιά και παρατηρήστε την. Είναι καλύτερα τώρα? Όσο πιο εντυπωσιακό είναι κάποιο έπιπλο ή φωτιστικό τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μη θέλει συντροφιά γύρω του. Παρατηρήστε γύρω σας. Πώς είναι ο χώρος ανάμεσα στα έπιπλά σας? Πώς είναι ο χώρος γύρω από τα αντικείμενα σας? Προβάλονται ή εξαφανίζονται? Αν ισχύει το δεύτερο πώς μπορεί να διορθωθεί αυτό? Τι πρέπει να φύγει? Ο χώρος αυτός μπορεί να είναι κενός αλλά έχει κι αυτός σχήμα (ορίζεται από τα αντικείμενα που τον περιβάλουν) και ύπαρξη και χάρη σε αυτόν κινείται η ενέργεια των αντικειμένων.

via

Mη βιάζεστε να αποφασίσετε!

 Αφού αφαιρέσετε κάποια αντικείμενα αφήστε να περάσει λίγος χρόνος, να νιώσετε ή όχι την ανάγκη να τα επαναφέρετε. Στην αρχή μπορεί να σας φανεί υπερβολικά άδεια η γωνιά και να χρειαστείτε χρόνο να το χωνέψετε και να καταλάβετε ότι είναι καλύτερη. Αφήστε μερικές μέρες να περάσουν, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ σας.

via

Μη βιάζεστε να αγοράσετε!

Αγοράστε σταδιακά αντικείμενα και έπιπλα και δοκιμάστε τα σε διάφορα σημεία του σπιτιού δίνοντάς τους τον απαραίτητο χρόνο να σταθούν πριν αποφασίσετε την μοίρα τους.

via

Παρατήρηση εκ μακρόθεν!

Αποφύγετε να παρατηρείτε μεμονωμένες γωνιές αλλά κοιτάξτε συνολικά το δωμάτιο από απόσταση. Κάτι που μπορεί να φαίνεται υπερβολικά άδειο, να είναι απαραίτητο έτσι, αν ο υπόλοιπος χώρος είναι ήδη φορτωμένος.

 via

Επιλέξτε τον κενό χώρο εσείς κι όχι αυτός εσάς!

Σημαντικό είναι η επιλογή να φαίνεται συνειδητή και όχι να δίνεται η εντύπωση πως δεν είχατε τι να βάλετε. Να είναι προφανές ότι έπρεπε να μείνει κενός ο χώρος και να μη δημιουργείται η αίσθηση της κενότητας. Ο χώρος αυτός θα μείνει κενός για να λάμψει κάποιο άλλο σημείο κι αυτό θα φανεί αν είναι επιτηδευμένο! 

via

Παίξτε με το κενό και τα αντικείμενα.

Χρησιμοποιώντας αντικείμενα σε ένα κενό χώρο μπορείτε να τραβήξετε το βλέμμα και να τα αναδείξετε. Όπως ένας πίνακας σε ένα κενό διάδρομο που θα τραβήξει τα βλέμματα όσων περάσουν από κει, έτσι κι ένα μικρό μοναδικό αντικείμενο σε ένα μεγάλο τοίχο, θα κλέψει τα βλέμματα όσων το δουν και θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη αισθητική αξία.
 
via

 Ζυγίστε καλά τα μεγέθη (επίπλων και διακοσμητικών) και τις εντάσεις των χρωμάτων.

Όσο πιο ισχυρά αυτά, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη ισορροπίας με τον αρνητικό χώρο.

via

via
 
 Αλλάξτε γνώμη αν κάτι δεν σας κάθεται καλά.

Μετά τη δοκιμαστική περίοδο αν εξακολουθείτε να νιώθετε ότι κάτι χρειάζεται σε αυτό το κενό σημείο, δοκιμάστε να βάλετε κάτι. Το θέμα είναι ο αρνητικός χώρος να σας κάνει να αναπνεύσετε και όχι να σας τρώνε τα χέρια σας να του χώσετε κάτι! Πιθανόν να μην ήταν σωστή η επιλογή σας για αρνητικό χώρο. 


 via


via


via


via

1 σχόλιο:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...