Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011

Τι Πρέπει Να Κάνουμε Τώρα? Οδηγός Επιβίωσης Από Την Κρίση

Διάβασα στο tvxs πριν λίγο καιρό ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με μια συνέντευξη του συγγραφέα Τεό Ρόμβου που σχετικά με την κοινωνική, ηθική και οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας, απαντά στο ερώτημα της Κρυσταλίας Πατούλη "Τι πρέπει να κάνουμε τώρα?"


Ο συγγραφέας λοιπόν ανάμεσα στα άλλα ενδιαφέροντα που αναφέρει, κάνει μερικές πολύ σημαντικές επισημάνσεις. Λέει ότι "μέσα από αυτή τη πλαστή ευμάρεια των προηγούμενων δεκαετιών χάσαμε την την κοινωνική μας υπόσταση. Προσπαθήσαμε να λύσουμε τα προσωπικά μας αδιέξοδα ως μονάδες ξεχνώντας ότι η διέξοδος βρίσκεται στη συνεργασία, στην ανταλλαγή σκέψεων και τη συλλογικότητα. Η λύση που προτείνει για να αντιμετωπίσουμε  αυτό το τέλμα είναι να "γίνουμε μεγάλες οικογένειες, να δημιουργήσουμε μικρές, αταξικές, παρεΐστικες ομάδες που θα στηρίζονται στην αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση και θα αποφασίζουν σε ελεύθερες συναθροίσεις και με ελεύθερη βούληση για ένα άλλο ποιοτικότερο τρόπο ζωής, μακριά από την κατανάλωση σκουπιδιών, σε αρμονία με τη φύση και τον εαυτό μας".
Όπως αναφέρει ελπίδες δημιουργεί η κίνηση «Τοπική Ανταλλαγή Αγαθών και Υπηρεσιών» (Local Exchange Trading Systems) που ξεκίνησε σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, στην Αυστραλία, στον Καναδά, αλλά τελευταία και στην Ελλάδα. Μια ομάδα ανθρώπων, που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν από το χρήμα και την αγορά φτιάχνουν ένα ανεξάρτητο σύστημα ανταλλαγής υπηρεσιών. Σε αυτό ο καθένας δηλώνει τι μπορεί να προσφέρει και τι έχει ανάγκη. Η ανταλλαγή αφορά αγαθά, υπηρεσίες ή γνώσεις. Όλοι προσφέρουν και όλοι έχουν κάποια στιγμή ανάγκη. Δεν αγοράζουν όμως, ούτε πουλούν. Μόνο ανταλλάσουν και γι’ αυτό μπορούν να χρησιμοποιήσουν και ένα νόμισμα.
Μια αντίστοιχη ομάδα στη Μαγνησία,  μέλη της «Τοπικής Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών» χρησιμοποιούν µια εναλλακτική μονάδα αντί του ευρώ και αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες πληρώνοντας µε ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα που δεν τυπώνεται και δεν κυκλοφορεί σε χάρτινη μορφή ούτε κόβεται σε νόμισμα). Τη χρησιμοποιούν ως µέσο για να αγοράσουν και να πουλήσουν. Θεωρητικά έχει ίση αξία µε το ευρώ, ενώ οι συναλλαγές γίνονται μόνον μεταξύ των μελών του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης καλύπτοντας κάποιες ανάγκες, όχι φυσικά την επιβίωση. Μεταξύ των µελών υπάρχουν αγρότες, υδραυλικοί, δικηγόροι, λογιστές, ηλεκτρολόγοι, γιατροί και καταστηματάρχες.

Τέτοια δίκτυα κυκλοφορούν σε πολλές χώρες εδώ και χρόνια. Στη Γερμανία υπάρχουν δεκάδες τοπικά νομίσματα, μερικά εκ των οποίων ιδιαίτερα επιτυχημένα, ενώ στην ισπανική Ανδαλουσία μια κοινότητα 2,5 χιλιάδων κατοίκων, διεκδίκησαν  και κατάφεραν να πάρουν από ένα γαιοκτήμονα 12.000 στρέμματα γης και δημιούργησαν έναν αγροτικό συνεταιρισμό από τον οποίο ζει σήμερα σχεδόν όλο το χωριό. 


Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο και μεταφέρετε την σκυτάλη στους συνανθρώπους μας. Ήρθε η ώρα που θα χρειαστεί να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα της νοοτροπίας που τροφοδοτήσαμε τόσες δεκαετίες και να αρχίσουμε να δρούμε συλλογικά με αλληλεγγύη και ομαδικότητα. Νομίζω ότι πρόκειται για μια θαυμάσια πρόταση που καλό είναι να προωθήσουμε όπως μπορούμε καλύτερα. Σκεφθείτε θα ανακουφιζόμασταν οικονομικά (αλλά και ψυχολογικά) αν κάποιες από τις ανάγκες μας μπορούσαν να καλυφθούν με ανταλλαγές υπηρεσιών αλλά και προιόντων!


Ευχαριστώ το συγγραφέα και παραθέτω με τη σειρά μου τις ιστοσελίδες του άρθρου που προωθούν τέτοια δίκτυα και προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες και αγαθά. Ελπίζω το ίδιο να κάνετε κι εσείς!ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ
http://www.opencalendar.gr/portal/ocsm/freeEvents/rp/1

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
http://www.freecycle.org/group/GR/Greece
http://www.xariseto.gr/

ΔΩΡΕΑΝ Ε-ΒΟΟΚS KAI ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ
Παρασκευή αποθήκευση και συντήρηση τροφών. Βιολογική σπορά φύτεμα καλλιέργεια λαχανικών βοτάνων φυτών δέντρων. Φυσικές θεραπείες βοτανοθεραπεία υγεία και διατροφή
http://www.ftiaxno.gr/
Πώς καλλιεργώ λαχανικά
Πώς καλλιεργώ ντομάτες
http://symbulos.blogspot.com/2010/05/blog-post_8391.html
Πώς καλλιεργώ πατάτες
http://symbulos.blogspot.com/2010/05/blog-post_11.html
Πώς καλλιεργώ σέσκουλα
http://symbulos.blogspot.com/2010/04/blog-post_9569.html
Πώς καλλιεργώ καρότα
http://symbulos.blogspot.com/2010/04/blog-post_14.html

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΕΤΕ TO ΠΟΔΗΛΑΤΟ
http://blogs.pathfinder.gr/genia700euro/write/post?e=362314
Ανταλλαγή σπιτιών
http://antallagi.blogspot.com/
ανταλλαγή σπιτιού για διακοπές σε όλο τον κόσμο
http://www.intervac-homeexchange.com/?lang=el_GR
ανταλλαγή σπιτιού για διακοπές στην Ελλάδα
WWW.elladahomeexchange.gr

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ
http://www.google.gr/language_tools?hl=el

ΔΩΡΕΑΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ
http://www.whitepages.gr/gr/

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΑ ON LINE
ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
http://diplodocs.gr/references.php

ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ FAX
http://www.myfax.com/free/

ΔΩΡΕΑΝ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ(ΑΘΗΝΑ)
http://www.pametheatro.gr/

ΔΩΡΕΑΝ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
http://genia700euro.pblogs.gr/2009/05/454099.html

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΓΩΝΩΝ
ΔΩΡΕΑΝ ON LINE ΤΑΙΝΙΕΣ, ΣΕΙΡΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ
ΔΩΡΕΑΝ ΟΝ LINE NAVIGATOR
ΔΩΡΕΑΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟ INTERNET
http://free-wifi.gr/

ΔΩΡΕΑΝ ON LINE ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
http://genia700euro.pblogs.gr/2010/04/608808.html

ΔΩΡΕΑΝ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ,ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
http://www.free.gr/get/index.php
http://www.dwrean.net/

ΔΩΡΕΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ON LINE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...